Tilbage i 80'erne og lidt ind i 90'erne brugte vi alle fast sæbe. Nogle steder hang sæben på en lille arm på væggen ved hjælp af en lille magnet, der var skubbet op i sæben. Andre steder lå de og soppede rundt i en lille pøl af sæbe, vand og bakterier. Jeg gætter på, at sidstnævnte var det, som fik mange, ja faktisk de flest, til at skifte den klassiske LUX-sæbe ud med den flydende sæbe, og som er det de fleste bruger i dag. Det flydende sæbe er mere hygiejnisk, fik vi at vide.

Fast sæbe versus flydende sæbe.
Den faste sæbe er fremstillet af planteolier som fx kokos og rapsolie, som dem her på shoppen. Det kan også være olier fra oliven, solsikke eller palmeolie. Sidstnævnte skal man dog holde sig fra (efter min mening) da regnskoven bliver fældet i stor stil til fordel for palmeplantager til olieproduktion. 
De flydende sæber består af op til 70% vand, og for at de flydende sæber kan holde sig, er det nødvendigt at tilsætte konserveringsmidler. Prøv at finde en af de flasker med flydende sæbe du har i huset. Vand står temmelig sikkert først, så et hav af E-numre eller ord der slår knuder på tungen, og slutteligt parfume. 

Store mængder af plastik.
Med det flydende sæbe følger også en del plastik. Plastikdunk og pumpe, som oftest bliver smidt ud når sæben er brugt. Heldigvis kommer der mere og mere emballage af genanvendt plastik, men det er stadig utrolig store og skræmmende mængder at plastik vi smider ud i en helt almindelig husholdning. 

Ingen plastik, masser af pleje. 
De faste sæber fra BADA, du finder her på shoppen, er 100% plastikfri. Sæberne er emballeret i en papæske, som er lavet ubleget genbrugsfibre og produceret i DK. 
Selve sæberne indeholder økologisk rapsolie (derfor den gule farve), økologisk  Ecocert-certificeret kokosolie, og duft i form af naturlige æteriske olier eller krydderier, og intet andet. Indholdet af olie er med til både at rengøre og pleje huden på samme tid, så i disse tider hvor vi vasker hænderne ofte, er det en gave for de hårdt prøvede hænder. 

Fast sæber er uhygiejnisk - Sandt eller falsk?
Der er ingen tvivl om at en sæbe der ligger og svømmer rundt i en skål i en blanding af vand og opløst sæbe, ER uhygiejnisk. Den er heller ikke særlig lækker at få fat i, og den holder ikke ret længe. MEN sikrer man ved hjælp af en god sæbeskål, at sæben ligger så den kan tørre og ikke ligger og svømmer rundt, så er fast sæbe lige så hygiejnisk som fyldende sæbe. Man kan jo spørge sig selv om hvor mange bakterier der sidder på pumpen på en flydende sæbe :-) 

 

Tak fordi du læste med

De bedste hilsner fra Lise

0 kommentarer

Indsend en kommentar